Leken ramp

 

KTM er mest kjent for sine sykler til offroad kjøring, men modellen 990 Super Duke er laget for asfalt og rampestreker. Så får vi se om den greier å lokke fram rampen i meg.

 

Tekst: Frode Johansen

Foto: Ruth Helen Kjærran / rallyruth.com

 

De er kjent for sin oransje farge på det meste de lager. Mest kjent er de nok for dem som enten kjører offroad selv, eller følger med på offroad sporten som engasjerte tilskuere fra sofakroken.

 

 

Drivlinjen

Igjen har jeg rotet meg bort i en v-twin motor på rett under tusen kubikk. De 120 hestekreftene fra motoren går via en girkasse som har seks gir å by på. Videre bakover er det den kjente kjeden som gjør jobben. På testsykkelen er det satt på uoriginale eksospotter som både sparer vekten med sju kilo, gir sykkelen den rette lyden og plusser på åtte hestekrefter.

 

 

Skarpe linjer

Utseende legges merke til, den oransje fargen og de skarpe vinklene i designet passer godt sammen. Sykkelen ser litt fandenivolds ut der den står og venter på å bli testet av undertegnete. Undertegnete står og ser bort på doningen, og lurer på om den kan lokke fram rampen i meg eller ikke. Bare en måte å finne det ut på gitt.

 

 

Ut på veien

Det første jeg legger merke til i det jeg skrever over den er at det er litt langt ned til bakken. Som tidligere omtalt er min anatomi preget at mitt opphav langt oppe i nord, slik at det blir fort langt ned. For å være nøyaktig er det 84 cm ned til bakken fra sete. De har utnyttet denne høyden til å flytte fotvilerne noe lavere, som gir en svært behagelig knevinkel og sittestilling. Tanken sin smale utforming gjør at jeg får svært godt kontakt med sykkelen under svingkjøring og harde nedbremsinger.

 

Etter en kort opplæring i prosedyre kan jeg starte og peke fremhjulet i retning av svingete vei. Motoren har en rå gange og er i likhet med Ducati sine v-twiner svært misfornøyd med turtall under 3.000 omdreininger. Men fra cirka 5.000 omdreininger til rødmerkingen på 9.500 går denne motoren svært godt. Da er det bare å legge inn nytt gir hver gang rødmerkingen kommer, noe som en smidig og god girkasse gjør til en enkel jobb.

 

Noen lange kurver forseres i godt driv, så rett inn i noen korte kjappe svinger som avslører at denne sykkelen er svært god til akkurat dette. I de lange kurvene er sykkelen stabil, og fjæringen tar seg av ujevnhetene i veien mesterlig. Sen innbremsing med de fantastiske bremsene, så to kjappe nedgiringer inn mot den første krappe svingen. På med litt gass og blikket flyttes inn i svingen. Sykkelen legges ned og kaster seg inn i svingen. Nedlegget blir litt krappere enn jeg hadde beregnet, men ennå er det masse å gå på. Gassen rulles på, og i utgangen er det stram vaier igjen mot neste sving. Livet er herlig i slike stunder, og vil nok gjøre at jeg overlever nok en overvintring i kalde Norge.

 

Noen mil senere er hendene dovnet bort på grunn av en del vibrasjoner i styre, men etter litt rolig landeveiskjøring er hendene gode som nye. Dette er det eneste som trekker litt ned på en ellers svært underholdende sykkel å ha med å gjøre.

 

 

Sluttsum

Dette er en sykkel som elsker svinger og tekniske baner med korte langstrekker. Motoren går litt rått, men i denne innpakningen fungerer det utmerket. Så lurer dere sikkert på om den greide å lokke fram rampen i meg, og svaret blir nok ja, ett stort, høyt og tydelig ja.

 

 

 

Fakta:

 

Slagvolum: 999 ccm

 

Motortype: 75 graders V-twin

 

Oppgitt effekt: 120 hk ved 9.000 rpm

 

Oppgitt moment: 100 nm ved 7.000 rpm

 

Bensintank: 15 liter

 

Dekk foran: 120/70 ZR17

 

Dekk bak: 180/55 ZR17

 

Tørrvekt: 184 kg

 

Pris: 179.900,-

 

Tusen takk til Spinnin Wheel på Mysen

Jon, eller "Bly-Jon" som det stod på bildene fra Rudskogen, holdt topp service :-))

 

  

Pysepinnene i demperne ble selvfølgelig fjernet før jeg startet testen..!!

"I følge ett engelsk mc-magasin låter denne sykkelen, med disse pottene på,

ut som en Elefant som fiser i en megafon inne i en tunnel"

De er inne på noe dær gitt....

  

 

  

Hæla i bakken, yeah right, får holde med tærne gitt :-))

  

 

 

Tilbake